Kako sam prešla u gerilu…


Sjećam se da sam prije nekoliko godina, široko raširenim očima, u čudu i nevjerici gledala jednu svoju prijateljicu, nazovimo je Petra, kako na koljenima s onim uskim nastavkom, čučeći usisava cijeli moj stan. I to nije bilo sve. U ruci je držala spužvicu kojom je odmah i prala svježe usisan pod. I tako cijeli stan. I nije to bila ona završna faza kad primimo krpu u ruke i bez onog dugog držača operemo što nismo uspjeli u prvoj ruci. Ne, to je bila njena početna i završna faza jer ona tako pere. I jedino to priznaje za čisto.

Malo je reći da sam bila u šoku jer tako detaljno i opsesivno stvarno ne treba.

Ah, kako sam samo naivna bila…

Par godina poslije, točnije u siječnju 2015. (pamtim još i sad), zatekla sam samu sebe kako ležim potrbuške na podu pokušavši se zavući što dublje ispod stola i uskim dijelom usisivača pobirem zadnju, nevidljivu molekulu prašine koja se tamo nalazi. Potom se ustajem i na isti način usisavam – zidove. Da, nije tipfeler, dobro ste pročitali – z i d o v e. Jer, imali smo – buhe kao pola kućnih ljubimaca u Zagrebu koje sam znala u to doba. No, to je nebitno. Nakon što buhu nisam vidjela gotovo 17 godina, sad sam mogla obnoviti znanje.  Lun (pokojni mačak) i Gunna vrvjeli su njima.

Što je najbolje, ja to uopće nisam niti skužila jer to se meni, naravno, ne može desiti. Vidio je veterinar na Lunu kad smo ga doveli na infuziju nakon njegovog uobičajenog višesatnog povraćanja dlaka koje bi uvijek završilo odlaskom k’ veterinaru. Na njegovo: „Oh, imate buhe“, ja sam samo i ne gledajući u Luna, odmahnula rukom i rekla da se sigurno vara jer sam poznata kao čistač freak i stoga se on sigurno vara. Onda mi je pokazao… Ajme, užas, imamo buhe!!! Pa, kako?!

Nakon početnog šoka, usljedila je akcija. Točnije ratna strategija, jer u pitanju je objava rata. Buhe ili ja. Neprijatelj je mogao preuzeti prostor i dlakavce, pa i nas, samo tako. Kako je temelj svake prave borbe s neprijateljem dobro poznavanje istoga, krenula sam se  informirati. Bolje da nisam… Nisam niti naslućivala razmjere te epske bitke koja je prijetila mom domu i najdražima.

Svi znaju da buhe skaču no tko to nije vidio uživo, ne zna što to zapravo znači. Naime, one ne skaču, one se teleportiraju. Uopće se ne šalim. Netko od buha stisne onu pločicu i na riječ energize teleportiraju se s Enterprise-a koji je negdje u dlaci vašeg ljubimca. Negdje sam pročitala da je ubrzanje koje postiže buha koja skače na domaćina (kako je to lijepa riječ za ove krvopije) ekvivalentno ubrzanju koje postiže space-shuttle prilikom polijetanja u svemir. Ok, imala sam, dakle, neprijatelja koji, za razliku od mene koja s mjesta skočim onak’ jedva  na metar, ovaj skoči u susjedni svemir dok si rekao keks. Dobro, rekla sam si, krvopije imaju nadzemaljske sposobnosti no, kad je zatučem, može skakati samo u raju za buhe jer ostaju mi samo potomci kojih se još moram riješiti pa da vidimo, čija majka crnu vunu prede. No, i tu je buha bogom obdarena jer… U razvoju te male beštije postoje 4 razvojna stadija: jaje, ličinka (larva), pupa (kukuljica) i odrasla buha. Vrlo često, buha polaže jaja na domaćinu,  no ta jaja kad-tad otpadnu s dlake i zadržavaju se u okolišu. Točnije, stanu. I to ni više ni manje nego u prosjeku od, u nekoliko mjeseci svog života, 400 do 1000 jajašca. Pa si ti misli.  Buha prilikom svega i lijepo kaki i time se hrane larve. Izmet izgleda poput točkice crnog bibera. Spomenuta larva se u roku oko tjedan dana lijepo začahuri u stadij pupe koja je ljepljiva i može biti bilo gdje. Nakon tjedan dana eto ti pupe koja je stasala u odraslu buhu i sve ispočetka. I šećer na kraju: buha u stadiju pupe može zaustaviti razvojni ciklus i produžiti cijeli razvoj na gotovo godinu dana! Drugim riječima, nakon što jednom dobijete buhe, ako ne želite da se cijeli cirkus ponovi, imate što za čistiti lijepih xx mjeseci tijekom kojih morate paziti da su ljubimci cijelo vrijeme pod preparatima, za svaki slučaj. Na sve te podatke, oblila me je crna panika. Nisam imala previše vremena jer, ne počnem li intenzivno čistiti, stan će mi se pretvoriti u buhoraj.

Kako je to dalje teklo? Pa, svaki rat uzima svoje žrtve. Ova se nalazila u protanjenom novčaniku i potrošenom vremenu jer, za rat je potrebno oružje, a oružje, naravno, košta.

Kupila sam stoga vrećice, pardon, hrpu vrećica za usisivač jer nakon svakog usisavanja vrećicu je potrebno baciti. A usisavala sam svaki dan. Naime, u usisanom materijalu se može nalaziti buha u kojem god stadiju i, ako ste pažljivo čitali dosad, opet smo na istom. Također, usisivač treba potom dezinficirati sredstvom kojim nakon usisavanja dezinficiramo i cijeli stan pa treba kupiti i to, a to se zove Biokill. U prosjeku na stan od 58 kvadrata potrošiš dva tjedno. Najbolje je kupiti onaj zeleni jer je on navodno netoksičan i eko, zbog ljubimaca ali i nas. Naravno da on i više košta. Usisavala sam kao što sam gore spomenula. U sumanutom pohodu na nemani veličine podebljane točke fonta Times new roman cca 50ak, usisavala sam sve. Kad kažem sve, mislim na sve. Od podova (srećom, nemamo tepihe jer bi ih sigurno bacili), rubova parketa (prostor između parketa i zida je omiljeno mjesto za buhotulum i njihove skrivene seksualne orgije), madraca i unutrašnjosti konstrukcije kreveta te svih ormara, pa sve do zidova i stropova. Zatim je valjalo oprati sve što se oprati može (barem jednom u tjednu) pa sam tako oprala sve što se oprati može i tu opet mislim na sve što uključuje zavidnu količinu praška za veš. U prvom naletu pranja, perilica rublja je radila od petka (kad smo ustanovili buhe) sve do utorka. Paralelno sam na početku svega nanijela hrpu antiparazitika na Luna i Gunnu jer bez toga se nije moglo. Tako sam nastavila čistiti kroz iduća tri tjedna. Spadala sam s nogu od umora od čišćenja i imala osjećaj da mi se život pretvorio u usisavanje, a usisivač i Biokill u najbolje top 10 frendove bez kojih nikako ne mogu. Jedna od posljedica: stan je blistao; mogao si, doslovno, jesti s poda. Ma što pričam, na podu si mogao izvesti najsloženiji kirurški transplatacijski zahvat bez bojazni od odbacivanja organa. Jednom rječju, da nije bilo buha, uživali bismo.

Tri tjedna nakon bespoštedne borbe s minijaturnim ali opasnim neprijateljem, mrtva umorna, tražeći crni biber na dlaci ljubimaca (ona kakica o kojoj sam pričala, jer buhu ne moraš ni vidjeti ni mirisati: ako je biber tamo, nemaš sreće), ništa ne nađoh. Bila sam taman spremna zavrištati pobjednički tarzanski poklič kad je nešto skočilo iz prostirke na balkonu. U milisekundi, moje, sad već izvježbano oko, uočilo je mrskog neprijatelja. Skočila sam skoro ležećki skližući se za buhom namjeravajući je ubiti i spriječiti je da izlegne još sličnih; ma što,  namjeravala sam je satrati no – gadura je zbrisala. Za par dana – opet, biber. Bila sam očajna, htjela sam vrištati od jada i napisati najbolju grčku tragediju, snimiti film o svojim jadima no ipak… Tvrdoglavost je učinila svoje i odlučila sam krenuti u sljedeći ciklus čišćenja. I tako je sve opet krenulo ispočetka: usisavanje, Biokill, pranje, usisavanje, Biokill, pranje… Rekla sam si: ako sad ne uspijem, zovem deratizatora i gotovo. On će (prosurfala sam kako to ide) lijepo ispustiti lijepu dimnu bombicu, pocrkat’ će sve što živi tog trena u stanu ili se tamo tog momenta zatekne (s tim u toj fazi bila čisto ok), ja ću to (opet) usisati i – ponovno imati nešto od života.

Nakon cca mjesec dana, usudila sam se opet pregledati dlaku i sva sporna mjesta i sve je bilo ok. Ništa odnikud nije iskočilo do danas i nema bibera. Nakon skoro 2 godine i nova 2 ljubimca i na njima ničeg, zaključujem da smo se buha riješili.

No, ostala je navika čišćenja. Kad poželim da je sve zaista čisto (a to je jednom tjedno), ne gine sat i pol usisavanja koje taj dan mijenja tjelovježbu. Odvojeno od buha (zbog potencijalne boleštine), bar jednom tjedno pošpricam malo sve površine i s nekim dezinficirajućim sredstvom (najbolji mi je Smac koji je najjeftiniji u Müller-u), a mačji wc svakih 2-3 dana (ne samo zbog buha već i potencijalnih boleština).

Jer, neprijatelj uvijek vreba i ako neću ja, on će…


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *