Češljevi i četke


Znam da sam već pisala o četkama i češljevima ali svejedno je vrijeme za rekapitulaciju gradiva jer u međuvremenu dobrano popunih kolekciju. Sad stvarno mislim da mi više ne treba ništa po tom pitanju. Ili, možda…? Traženje savršenog češlja je poput potrage za Svetim gralom koja nikad ne prestaje 🙂

Pisala sam u toj objavi kako mi je Gunna nakon operacije i usputne kastracije upala u fazu neprekidnog linjanja koje nikako nije stajalo usprkos redovitom češljanju. E pa, riješili smo to s jednim češljem, a s istim sam riješila i mačkoslavce. No, krenimo redom…

Borbu s dlakama dijelim u dva dijela: jedno je uobičajena skrb o dlaci dok se ne linjaju, a posve drugo kad se linjaju. Ovo prvo je čas posla i tu posluži svaki bolji češalj ili četka (ovisno o pasmini), no kad se linjaju: posve drugi problem.

U dijelu godine kad se ne linjaju previše, i kod jednih i kod drugih su odlične donje četke s mekanim, metalnim, polusavinutim zupcima. Pređem preko njih jednom u dva dana i to je sasvim dovoljno.

Za miceke imam ovu Cammonovu. Nije preskupa, a pokazala mi se bolja od donje Karlijeve koju godinama imam za Gunnu.

cetka-mace-Cammon

Gunnina-cetka-obr

Priča se mijenja kad krene sezona linjanja i zbog tog dijela godine imam sve što slijedi…

Ono što sam s vremenom naučila je da jedan češalj nije dovoljan ako želim obaviti posao kako se spada. Pogotovo kad se nakupi donje mrtve dlake koju treba dobro izvući i želim je se riješiti što prije.

Uvijek krećem od gore prikazane četke pa preko širokih češljeva do sve užih. Kad se probijem kroz dlaku i počnem je izvlačiti s češljem za buhe, smatram da sam obavila posao 🙂

Ovaj češalj s kombiniranim zupcima je dosta dobar za početak posla:

cesalj-kombinacija-obr

Kao i ovaj s rotirajućim zupcima jer fino prolazi kroz dlaku i dlaka se ne petlja. Njegov je jedini problem što jako naelektrizira dlaku pa ga iz tog razloga u zadnje vrijeme preskačem:

rotirajuci-zupci-obr

Sljedeći češalj je dalje na „repertoaru“ s tim da počinjem sa širokim pa nastavljam s užim zupcima. Ovo što se vidi na njegovom dnu je jedna jaaaako dobra fora koju mi je rekla jedna draga prijateljica, a njoj pak jedna groomerica (to bih mogla upotrijebiti i na češlju s rotirajućim zupcima). Radi se o običnoj gumici koja se stavi kao na fotki i koja dodatno izvlači dlake, a skupi ih sve u češlju i nema letenja po stanu. To mi se pokazalo kao mrak. Ja sam uzela jednu veliku gumicu koju sam ovako namotala:

metalni-cesalj-pbr

Sve završavam donjim češljem za buhe kojim izvučem sve preostalo. Bez problema ga mogu uvući i u Gunninu dlaku i u dlaku mačjih britanaca koja je stvarno gusta. On pokupi sve preostalo.

cesalj-za-buhe-obr

Eh sad… u međuvremenu sam otkrila i nabavila još dva češlja koja služe za superjako  izvlačenje dlake i mogu se koristiti na samom početku prije svih ovih gore navedenih češljeva. Razlog što ih nisam navela odmah na početku je što oni stvarno izvuku sve živo i par dana ljubimac može izgledati kao „očerupana kokica“ ako se pretjera 🙂 To je zato što obično ne iščešljavamo sve pa ostane negdje više, a negdje manje poddlake. I onda kad ovo primimo u ruke, sve izvuče pa izgleda nejednoliko. No, za 10-ak dana kad se sve poravna, dlaka izgleda predobro i mukama oko linjanja je kraj. I nemojte da vas zavara izgled zubaca koji izgledaju oštro s bočne strane. Češalj stvarno NE lomi dlaku. To nije Furminator oko kojeg neću trošiti ni slova i koji je nešto najgore što se može upotrijebiti na dlaci (Furminator ima poprečni nož preko svog dna) nakon kojeg sljedi oporavak od minimalno 6 mjeseci. Probala i više nikad. Dakle, ovo dolje definitivno nije za dan pred izložbu ali je korisno za ne vjerovat’. Ja sam uzela stvarno kvalitetan (Coat king) i vrijedi svake kune.
Napisala sam gore kako sam riješila Gunnino jednogodišnje linjanje s jednim češljem. E, pa to je taj 🙂

Ovo je sa širim zupcima za Gunnu…

Coat king-siri-obr

A ovo s užim za mačkose:

Coat king-uzi-obr

Prije njega, kupila sam i ovaj Osterov za mačke (ima i za pse) i pokazao se jako dobar no dosta je uži (pa posao dulje i traje) i oko njega je plastika pa se dlaka više elektrizira i leti okolo. No, isto je jako dobar, a usto je duplo jeftiniji i jako fino leži u ruci:

Oster-za-macke

Ti zadnji češljevi mi služe kad poludim i odlučim se riješiti dlaka u kratkom roku 🙂

I sad, šećer za kraj; četka koju vole i mačkosi i Gunna i rastežu se kao ludi kad ih četkam. Četka svih četki koja izgleda kao da je došla iz nekog dječjeg dućana i služi za uljepšavanje neke umjetne lutkice. A čudesna je. I po cijeni je čudesna no to otkrijte sami ako želite :-))
To je četka Mason Pearson i kažu da je njen dodir poput svile. Dolazi u kutijici s crvenim baršunom 🙂 Firma postoji odavno i engleska je i tek nedavno su se okrenuli i životinjama no ova moja je baš za ljude. Totalno nebitno jer su iste. Vrijedi svakog centa. Meni ju je otkrila uzgajivačica mojih britanaca, a njoj pak uzgajivačica perzera. Ona je onaj završni touch nakon kojeg i mačkosi i Gunna izgledaju kao da su došli iz frizerskog salona 🙂

mason-obr

I to je to, a i to je dovoljno 🙂


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *